Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Targoncák másként

2015. október 18. - targonvic

Volt régen egy népszerű reklám, mi szerint a kávé completa nélkül, olyan, mint a Dallas Jockey nélkül. Hasonló juthat eszünkbe, ha a vezető nélküli targoncákon morfondírozunk, egy targonca sofőr nélkül, olyan mint a fagyi tölcsér nélkül. Vagy valami hasonló. Mindenesetre bármilyen meglepő, de vannak vezető nélküli targoncák is. Meglehetősen drágák és a felhasználási területük is szűk, de azért érdemes rájuk is kitekinteni egy bejegyzés erejéig.

shutterstock_291167186.jpg

Futószalag vagy targonca

Az egyik változatuk működése meglehetősen egyszerű, annyi a trükk, hogy síneken közlekednek. Hogy kevés helyen alkalmazzák érthető, mert ebben az esetben az egész raktár szerkezetét a sínekhez képest kell kialakítani. Mindenesetre ezek a targoncák kettő vagy több állomás között, előre meghatározott útvonalon végzik az szállítást, ha kell a nap huszonnégy órájában. Előnyük, hogy nem mennek szabadságra, elromolni azonban elromolhatnak és szoktak is. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol nagyon monoton feladatokat kell ellátni, némi túlzással egy ilyen targonca, olyan mint egy futószalag.

A nyomkövető

A vezető nélküli targoncák másik fajtája már izgalmasabb, ugyanis ők nyomokat követnek. Esetükben már a modern technika egyik vívmányával, a szenzorokkal találkozhatunk. Szintén beltéri használatra lett kifejlesztve, ráadásul ezek a kocsik nem csak szállítási, hanem raktározási és komissiózási feladatokra is alkalmasak. A rendszer távolról való irányítása és útvonalainak kijelölése padlóra ragasztott mágnescsíkokon és a targoncán lévő olvasófejen keresztül történik. És ez itt a nagy különbség: ez a targonca tud fordulni, nem pedig egy előre meghatározott útvonalon működik, mint a sínes technológia esetében. Szabadon bővíthető és átalakítható a rendszer, hosszabbítható vagy éppen lerövidíthető, stb. Azért ha őszinték akarunk lenni ez is erősen emlékeztet egy játékvasút építésére, amit aztán egy darabig élvez az alkotója. Rugalmas ugyan, de csak akkor lehet hasznos a logisztikában, ha huzamosabb ideig kell a targoncát egyazon útvonalon működtetni. Minden egyéb más esetben továbbra is a hagyományos targonca a nyerő. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr27986841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása