Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Egy film a biztonságról

2015. május 19. - targonvic

staplerfahrer_klaus.jpg

Bizony nem volt mindig kötelező a jogosítvány a targoncavezetéshez és a munkavédelmi oktatások is ritkaság szánba mentek még 40 évvel ezelőtt. De ne sírjuk vissza ezeket az időket, nagyon felelőtlen dolog volt valakit csak úgy felültetni egy targoncára, mondván van némi érzéke a vezetéshez. Bár a targoncavezetés koránt sem bonyolult feladat, de ha nem sajátítjuk el az alapokat és szerzünk némi rutint, akkor bizony balesetek forrása is lehet.

 

 

Volt is rá példa a múltban sajnos bőven, főleg természetesen olyan vidékeken, ahol targoncából is több volt, ilyen állam például a fejlett iparáról híres Németország vagy a szomszédos Ausztria. Nem véletlen, hogy itt készült az 1980-as évek viszonyait bemutató, több díjat besöprő, azóta legendává lett rövidfilm, a Klaus, a targoncás – Az első munkanap című alkotás is.

Bár paródiáról van szó, kíméletlenül mutatja be azokat a szituációkat, ahol egy targoncás balesetet okozhat. A film története, hogy Klaus megszerzi bár targoncavezetői jogosítványát, de mivel az órákon nem igen figyelt és félvállról vette a dolgokat, így tudása is meglehetősen hiányos. Ebből következik, hogy első munkanapján kvázi tragédiák sorát indítja el.

A helyes targoncavezetésre úgy próbálja a német alkotás felhívni a figyelmet, hogy Klaus egyre durvább baleseteket okoz. Az elején még csak leesik egy férfi a targoncáról, amivel a szabály ellenére felemeltette magát, a következő jelenetben azonban már egy sniccer áll a fejébe valakinek, ezt követően a két kezét metszi le egy munkásnak tőből a gép. Köszönhetően Klaus figyelmetlenségének. A kilenc perces film végén még egy embert is sikerül kettészelni ifjú antihősünk jóvoltából.

A paródia természetesen meglehetősen túlzó, de nem véletlenül született meg a film. Mivel egy munkagép kezeléséről van szó, így igenis oda kell figyelni a vezetésre és megtanulni mindent a targoncavezetői tanfolyamon, hogy még a kisebb balesetek is ki legyenek zárva, ha mi ülünk a sok ezer kilogramm megmozgatására képes targoncán.

(Kép forrása: http://www.staplerfahrerklaus.de/making_of/making_of_22.html)

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr247473088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása