Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Jobb lesz vigyázni!

2015. október 11. - targonvic

„A targoncával való hátramenet közben X nem látta a mellette álló Y-t és áthajtott a bal lábán.” – az ilyen és ehhez hasonlós sorok olvashatók a leggyakrabban a baleseti bejelentőkön. Baleseti bejelentőből pedig van szép számmal, mivel a munkaadónak kötelessége jelentenie ezeket a hivatalos szerv felé. Nem csak nálunk, de egész Európában ez a hivatalos eljárás.

shutterstock_211488580.jpg

Megdöbbentő adatok

Ebből lehet tudni azt is, hogy egy adott időszakban, például egy évben mennyi munkahelyi, ez esetben targoncás baleset történt. Hazai adatok nem állnak rendelkezésünkre, de talán jó mérőszám lehet, hogy Németországban 24 175 baleset történt 2010-ben.  A legtöbb baleset, az úgynevezett ütközés, melynek részét képezi fenti nyitósorunk is.

A fogalom

Mit nevezünk egyáltalán munkahelyi balesetnek? Munkahelyi baleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

A miért

Az ilyen típusú balesetek leggyakrabban figyelmetlenség miatt, a targoncát vezető leterheltsége vagy a rendelkezésre álló szűk tér miatt következnek be. Statisztikák szerint az utóbbi okai az üzemekben a közlekedés nem megfelelő szervezése és a targoncát vezetők korlátozott látási viszonyai. Nem árt azt is tudni, és figyelembe venni, hogy súlyos vagy halálos baleset leggyakrabban a tehergépkocsik rakodásakor történik. Miután a targoncavezetők a rakodásra figyelnek, a többi ott tartózkodó személy számára fokozott veszélyt jelent, hogy elütik őket vagy a rakomány rájuk esik. Ebből persze az is következik, hogy baleset esetén egyáltalán nem biztos, hogy a targonca sofőrje a hibás.

Fel és leszállás

A balesetek másik leggyakoribb oka a fel és leszállás. Ez szintén az oda nem figyelés és a targonca nem megfelelő karbantartása miatt következik be. Például olajos vagy bármi egyéb miatt csúszós a munkagépünk. Szerencsére ezek azért jóval könnyebb sérüléssel végződő események. A statisztikák szerint egy leesés leggyakrabban ínszalaghúzódással, ritkábban töréssel végződik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr787952046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása