Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Csúcson a targoncások

2015. október 09. - targonvic

Nádtetőkészítő, lánckészítő, objektumőr-kísérő, hangmester, öntészeti mintakészítő – a felsorolás öt darab szakmát jelöl a sok ezerből, melyekből OKJ-s bizonyítványt lehet szerezni. A legmegdöbbentőbb régi és új foglalkozásokból indulnak ugyanis időről-időre képzések szerte az országban. A sok ezres lista tükrében ugyancsak elismerést érdemel, hogy a targoncás a második legnépszerűbb foglalkozás.

shutterstock_264701129.jpg

Mint minden évben, a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. 2015 első félévében is összeállította a legnépszerűbb ipari OKJ-s szakképzések toplistáját. Talán meglepő lehet, hogy az első öt legnépszerűbb szakma mindegyike valamilyen módon gépkezeléssel függ össze. Ötödik helyen végzett a nyomástartóedény-gépész, negyediken az emelőgépkezelő (kivéve targonca), harmadikként a gázcseretelep-kezelő futott be, második hellyel büszkélkedhet a  targoncavezető, míg a dobogó tetején az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő áll. 

Miért a targonca sikere?

Persze túl azon, hogy ki ne szeretne targoncát vezetni. Nos, a felmérésből az is kiderült, hogy az év során folyamatosan emelkedett a targoncavezetőnek jelentkezők száma. Elemzések szerint ez annak köszönhető, hogy 2015. december 31-ig érvényesek a régi típusú jogosítványok, így nagyon sok munkaadó a szakképzés elvégzésére kötelezte a munkavállalókat. Persze az is több mint vonzó a targoncás képzésben, hogy a többi OKJ-s képzéssel szemben nagyon tövid idő alatt és viszonylag olcsón elvégezhető. Számokban kifejezve ez 36 óra elméleti és 54 óra gyakorlati képzést jelent, vagyis körülbelül másfél hónap után új szakma lehet a kezünkben. A képzés áráról itt nem írnánk, legyen annyi elég, hogy kevesebb, mint egy havi munkabér, ami szintén kiemelkedően jó megtérülési aránynak mondható. 

A 2015-ös adatok összesítéséből kiderül továbbá, hogy legnagyobb arányban a 35-44 év közötti férfiak vesznek részt a képzéseken, főként vállalati jelentkezések keretében, de a fiatalok körében is egyre népszerűbbek az ipari képzések. De ne csak a fiatalokat említsük, a felmérés másik érdekessége, hogy még hetven év fölött is sokan nekivágnak, hogy új szakmát szerezzenek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr47951928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása