Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

2030: Targonca

2015. augusztus 25. - targonvic

shutterstock_213537325.jpgEgyértelműen a technikai forradalom egy új korszakát éljük, ami az IT, a számítástechnika és az okos eszközök rohamos fejlődésével függ össze.

Ha valakit érdekel az innováció világa, az tudja, hogy az úgynevezett jövőkutatók új szakmák megjelenését és számos réginek az eltűnését predesztinálják a közeli jövőre. Általánosságban elmondható, hogy a kreativitást igénylő munkák maradnak, a motorikus, egyszerű munkavégzést pedig gépek fogják helyettesíteni.

Pontosan mire is gondolnak? Jóslatok szerint hamarosan robotpincérek fogják kiszolgálni a vendégeket és a levelet sem a postás, hanem egy drón fogja kézbesíteni. Valahol belegondolni is ijesztő, de elvileg ez vár ránk. No de mi a helyzet a targoncával és targoncásokkal. Érdemes egyáltalán gépkezelői tanfolyamra járni és OKJ-s vizsgát tenni, ha esetleg ez a terület is 10-20 év múlva teljesen automatizálva lesz.

Bizony ezen a területen is vannak kísérletezések, de a válasz szerencsére megnyugtató, főleg azoknak akik targoncások vagy azok szeretnének lenni a közelebbi vagy távolabbi jövőben. Vezető nélküli és kézi üzemre egyaránt alkalmas vontatótargoncát már jó ideje fejlesztenek és nem csak külhonban, de idehaza a Budapesti Műszaki Egyetemen is. A kilátások pedig kedvezőek.

De szerencsére csak annyira, mint a robot, amelyik el tudja ugyan rúgni a labdát, de azért soha nem lesz belőle egy Messi vagy Ronaldo. Igaz vannak már olyan automatizált munkák, amit egy targonca, vezető nélkül is el tud látni, de ez semmiképpen sem az, ami egy targoncavezetőnek a napi feladata. Föl és lepakolni lehet ugyan árut vezető nélkül is, de csak speciális, nagyon homogén környezetben, magyarul ott, ahol nincsen szükség gondolkodásra.

A gondolkodás a kulcsszó, ugyanis mint kiderült a targoncázás is kreatív szakma, de ami a lényeg, hogy ha vezető nélküli targoncák dolgoznának egy raktárban az sokkal költségesebb lenne, mint megfizetni a munkaerőt, aki nem csak fel tud mérni egy szituációt, de a lehetőségekhez mérten a legoptimálisabb döntést tudja hozni. Lebutítva a dolgot, tudja, melyik dobozt kell levenni a polcról, hogy a kamionba a leg helytakarékosabb módon lehessen pakolni. Tehát félelemre semmi ok: 2030-ban is lesznek targoncások!

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr127732554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása