Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Azért ez már valami: 17 nap alatt a Föld körül

2015. április 17. - Pereckee

shutterstock_187049579_kicsi.jpg
Mint minden csodálatos dolgot úgy a targoncát is számos mítosz veszi körül, melyek hol kedvező színben tüntetik fel kedvenc rakodómunkásunkat (ez is sztereotípia), hol pediglen ellenkezőleg: méltatlanul beszélnek róla. Az igazság azonban olyan dolog, hogy előbb nem utóbb napvilágra kerül, még akkor is, ha a targoncákról van szó.

A targonca lassú. Ez a sztereotípia nem csak sértő, de ostoba is, kikérjük az összes targonca nevében, legyen az villás, emelős, vontatós, sárga, zöld vagy piros. Egy targonca 17 és fél nap alatt képes megkerülni a Földet, ez pedig Phileas Foggnak is csak 79 nap alatt sikerült pedig ő repülővel és hajóval is utazott, szóval az a jármű, amelyik 17 nap alatt ezt megteszi az semmiképpen sem lassú. Sőt, kimondottan gyorsnak kellene inkább nevezzük, még ha a mindennapokban nem is tűnik annak. Egy targoncával nem illik kapkodni, ennyi az egész, de ha egy sebesebb modellt meghajtanánk, és reggeli után indulnánk Budapestről, akkor ebédre bizonyosan Győrbe érnénk. Jóllehet a 17 napos földkörüli utat úgy számoltuk, hogy napi 24 órát van úton, de egy targoncának nincs is szüksége pihenésre vagy alvásra.

Ebből következik, hogy a targonca fáradhatatlan és egy jó sofőrrel csodákra képes. A jó sofőrt pedig a targoncavezetői tanfolyam teszi, amit bárki el tud végezni, ha akar és van hozzá kedve, de miért is ne lenne? Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egy erőművel dolgozik. Nem sztereotípia, még ha pozitív is, hanem igaz, hogy a targonca nagyon erős. A targonca a gépek között olyan, mint a hangya az állatvilágban, méreteihez képest hatalmas súlyokat tud megmozgatni. Nem érdemes kekeckedni vele, ha csak nem tudunk mi magunk is megemelni 10 000 kilót, ugyanis egy élvonalbeli gép még ennyire is képes. Átlagosan pedig 2-5000 kilogramm meg se kottyan neki. Képzeljük csak el, egy átlagos targoncával 3 egymás hegyére állított kifejlett orrszarvút is fel lehet emelni, pedig azoknak a súlya 1700 kilogramm. Ezt azért nem sok gép mondhatja el magáról, még szebb a dolog, ha úgy képzeljük el a targoncát, hogy ez a gép 17 nap alatt meg tudja kerülni a Földet 3 orrszarvúval a kezében. Kérem szépen, azért ez már valami. 

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr457375928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása