Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Mi a helyzet a lányokkal?

2015. április 14. - Pereckee

shutterstock_33697069_kicsii.jpgA targoncázás mindig is férfiszakmának volt titulálva, legalábbis az általános vélekedés ezt látszik igazolni, holott ez nem feltétlenül és nem mindenhol állja meg a helyét. Az első magyar női targoncás egy szocialista író visszaemlékezéseiben bukkan fel és nem is akárhogy: a hölgy szimbolikus jelentéssel bírt a 70’ években.

A Targoncás hölgy, eredeti nevén Faid vagy Feid Judit a Népfront TSZ alkalmazottjaként vett részt az árvíz utáni Szeged újjáépítésében és a feminizmus szocialista jelképét látták benne az akkori újságolvasók. Magyarországon ő az egyetlen targoncás hölgy, akiről említést tesznek (helyi sajtó), de leginkább csak úgy, mint valami különös jelenségről. A korabeli cikkek, arról értekeznek, hogy gyenge nő is végezhet kemény fizikai munkát, ami azért különös, hiszen a targoncavezetés egyáltalán nem a kemény munka kategóriájába tartozik, hiszen a munka érdemi részét a targonca és nem a sofőrje végzi.

Európa más országaiban azért nem egészen ez a helyzet, sokkal elfogadottabb, hogy egy nő is vezethet targoncát, ebből a szempontból pedig a csúcstartó Dánia. Az északi országban, teljesen más a nők és a targonca kapcsolata, mint Európa legtöbb országába és ez nem véletlen, hiszen a feminizmus itt bírt a legnagyobb térhódítással a 60’-as, 70’-es években, jelenleg a dán targoncák majdnem 30 százalékán ülnek hölgyek. A lány targoncások legalább olyan keresettek, mint a férfiak, bizonyos területeken pedig még előnyt is élveznek az erősebbik nemmel szemben.

Ez csak azért érdekes, mert kiváló példa rá, hogy a targoncázás nem férfi szakma és egy hölgy ugyanúgy el tudja végezni géppel a munkát, mint egy férfi. Sőt, mivel a targoncázás finom csuklómozdulatokat igényel, lehet még jobban is. Éppen ezért bíztatunk minden hölgyet, hogy jelentkezzen az OKJ-s targonca tanfolyamainkra, hiszen ők is gyorsan és könnyedén sajátíthatják el a keresett szakmát. A sikeres vizsga után pedig a targoncavezetői jogosítvánnyal a szoknyájuk zsebében nekik sem lesz nehéz munkát találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr57335348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása