Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Ellenőrizni muszáj

2015. június 25. - targonvic

shutterstock_200246267.jpg

Mi történik baleset esetén? Bizony ebben az esetben baj van, jegyzőkönyv ide vagy oda, mind az üzemeltetőt, mind a sofőrt nagyon súlyosan megbüntetik, ha komolyabb üzemi baleset történik. Ez nem csak abban az esetben van így, ha bizonyítható, hogy kinek a hibájából történt a baleset, de akkor is, ha a targonca műszaki állapota nem megfelelő, ezért erre folyamatosan oda kell figyelni, ha nem akarunk súlyos pénz vagy még rosszabb büntetéseket elszenvedni baleset esetén.

 



Az úgynevezett EBSZ (Emelőgép Biztonsági Szabályzat) írja elő az időszakos műszaki vizsgálatot. A szabályzat szerint a targoncák üzembiztos állapotának feltétele a futómű, hang-és fényjelző berendezések, fék- és kormányszerkezet, a hidraulikus berendezés, valamint az elektromos és egyéb energiaforrás, rendszeres karbantartása. Ezeket egyrészt munkavégzés előtt a dolgozónak is ellenőriznie kell, másrészt pedig dátum szerint, az említett időszakos műszaki vizsgálatra kell vinni a munkagépet.

Az emelőgép szakértő által végzett szerkezeti, és fővizsgálatok célja a műszaki állapot felmérése, esetleges karbantartások, hiányosságok, javítások meghatározása. A targoncavezető oldaláról megközelítve a kérdést, ez azért nagyon fontos, mert az esetleges baleset után – persze csak, ha nem személyi hiba történt – akkor nem terhel bennünket felelősség, azonban, ha nem csináljuk meg a vizsgálatot, az körülbelül olyan, mintha mi magunk követtük volna el a balesetet. Pontosabban a műszakos vizsgálat elvégzésért a targonca vezetője felel, a szakszerűségért azonban már a szakterületi vezető vagy az emelőgép üzemeltetője.

Az időszakos műszaki vizsgálat nem csak a baleset megelőzés miatt fontos, hanem azért is, hogy szó szerint gördülékenyen menjen a munka. Mivel a targoncák nagy súlyokat mozgatnak meg, minden egyes nap, sok órán keresztül, így a fékektől a hidraulikáig hatalmas terhelésnek vannak kitéve, ebből adódóan előbb is lehet velük probléma. Nem véletlenül van tehát ez kitalálva, éppen ezért túl azon, hogy kötelező, érdemes is odafigyelni rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr787566684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása