Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Hogyan is néz ki egy targonca

2015. május 07. - Pereckee

shutterstock_235005328_kicsi.jpgMiután a targoncát úgy találták ki, hogy nehéz súlyokat, akár kemény tonnákat, emeljen fel, így felépítése is speciális.  Ez a szerkezet valójában teljesen egyedi, más benzines vagy árammal működő közlekedő géppel nem összehasonlítható. Gondoljunk csak arra, hogy ezekhez a gépekhez tervezték a raklapot, ilyet azért kevés egyéb munkaeszköz mondhat el magáról.

Mi kell vajon ahhoz, hogy valami nehéz súlyokat emeljen meg? Ha a fizika berkein belül maradunk, akkor magától adódik a válasz, hogy mindenekelőtt ellensúly kell hozzá. A targonca esetében az ellensúly egy nehéz öntöttvas tömb, amely a targonca hátsó részére van felfogatva. Célja hogy a felemelni kívánt tömeg súlyát ellensúlyozza, ha hátulról tekintünk egy gépre rögtön látni fogjuk, kivéve persze, ha el van bújtatva. Erre is van példa bőven.

A másik dolog, amit normális gépeken nem látunk az az emelőoszlop. Ha másról nem, erről biztosan felismerünk egy targoncát. Természetesen ez az, ami felemeli és leengedi a dolgokat. Négy fajta oszlop létezik: egyszeres (szimplex), kétszeres (duplex), háromszoros (triplex) és négyszeres (quadro). A különböző típusok eltérő magasságokba emelik a terhet. Persze önmagától nem mozogna, az emelőrendszer részei még az emelőhenger, az emelőláncok, a háttámla, az emelőkocsi és az emelővillák.

Aztán ott van természetesen a karosszéria, ez tartja össze a targonca összes többi alkatrészét beleértve az ellensúlyt és az emelőoszlopot is. Az alváz tartja a kardántengelyt és a többi tengelyt, valamint a targonca kerekeit. Végül nem szabad elfeledkeznünk a kabinról sem, hiszen ebben ül a targoncavezető, természetesen csak azután, hogy elvégezte a targoncavezetői tanfolyamot és sikeres vizsgát tett. Nem olyan kabin ez, mint a többi, itt ugyanis a targoncavezető akár fel is állhat, ha a munkavégzés úgy kívánja, vagy ha éppen így kényelmesebb neki. A fülkében található a kormánykerék, a gázpedál, a fék, az emelést és a süllyesztést irányító eszközök, a dőlésirányító és a mérőműszerek. Vagyis gyakorlatilag minden, ami ahhoz kell, hogy sikeresen végezzük a munkánkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr537439794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása