Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Fajták és típusok

2015. április 21. - Pereckee

1-3_5_ton_gasoline_lpg_forklift_truck_kicsi.jpgLaikusként az ember, ha a targoncára gondol, akkor a képzeletében leginkább egy sárga színű, furcsa formájú, méretét tekintve leginkább kicsinyke munkagép jelenik meg. A targoncák azonban olyanok, mint az autók, számos fajtájuk létezik, a teljesség igénye nélkül, nézzünk pár fontosabbat, hogy érzékeltessük a munkagépek sokféleségét.

Megkülönböztethetjük őket felépítmény szerint, ebben az esetben beszélünk villás targoncáról, amely 1 tonnától, akár 50 tonnáig képes megemelni dolgokat. Vontató targoncáról, feladata nevében is benne van. Gyalog gyűjtő targoncáról, fellépős gyűjtő targoncáról, oldalvillával szerelt targoncáról és hatókörzet-targoncáról. Ezen utóbbiak a legkisebbek, arra tervezték őket, hogy keskeny folyosókon is hatékonyan tudjanak dolgozni.

Érthető, ha felmerül a kérdés, hogy egy jogosítvánnyal mindegyik vezethető-e, szerencsére a válasz igen. Egy targoncavezetői tanfolyam elvégzése és a sikeres vizsga után, bármelyik típusú targoncára felpattanhatunk, és már kezdődhet is a munka.

Nem csak a munkavégzés, de a meghajtás tekintetében is megkülönböztetjük ezeket a munkagépeket. Ebben az esetben beszélhetünk gázos, dízel, elektromos és komissiózós targoncáról. Az utolsó kettő gyakorlatilag ugyanazt jelenti, a munkagépet elektromos áram hajtja meg akkumulátor segítségével. Fenntartási költsége ezeknek a modelleknek a legalacsonyabb, ugyanakkor valamivel kevesebb erő kifejtésére képesek, mint a többi társuk.

A különböző targoncák úgy alakultak ki a hosszú évek alatt, hogy azok tökéletesen alkalmazkodjanak a munkavégzés körülményeihez. Azt is mondhatjuk, hogy megvolt a saját evolúciójuk. Gondolhatunk itt a hatókörzet-targoncára, amely egészen szűk helyeken is képes dolgozni, vagy a gyalogkíséretű targoncára, amely lassabb ugyan, mint a többi társa, viszont speciálisan azért jött létre, hogy nagy magasságokba is elérjen. Ennek jegyében akár 6 méterig is lehet emelni vele, vagyis a nagy belmagasságú raktárak felső polcaiig is könnyedén elér. Ha valaki targoncát vásárol vagy bérel, így mindenekelőtt azt kell megnézni, hogy milyen munkára is tervezték az adott modellt. Egy biztos, legyen bármilyen az igényünk, fogunk találni arra megfelelőt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr97386262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása