Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Targonca környezettudatosan

2015. március 26. - Pereckee



shutterstock_165293522_kicsii.jpgAz autóiparban évek óta jól csengő szó a hibrid, vagyis a környezetbarát, félig vízzel vagy elektromos árammal működő gépjármű. Valamikor a Lexus volt az úttörője, de mára minden nagyobb gyártó kínálatában elérhetővé vált és fogynak is sikeresen az ilyen technológiájú modellek. Hibrid megoldások a targoncák esetében is léteznek, csak jóval kevesebben tudnak róla.

A teljesség igénye nélkül, hogy csak két márkát említsünk, elérhető a STILL és a Toyota kínálatában is. A hamburgi STILL gyártósoráról gördült le, az RX 70 elnevezésű modell, amely világszerte talán az első sorozatban gyártott targonca, amely az energia visszanyerés és elektromos erőátvitel elvén nyugszik, a teherbírása pedig 3 és 3,5 tonna vagyis átlagos felhasználásra tökéletesen megfelel.

Mit érdemes tudni róla?

Azt, hogy nagyon jó fejlesztés, kifejezetten okos megoldása a termékcsaládnak: a dízel meghajtást egy elektromos energiatároló ultrakapszulával ötvözi. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy ha a targoncás a menetpedált elengedi, akkor a fékezésnél keletkező energia elektromos energiává alakul át és az ultrakapszulában tárolódik. A rendszerből visszanyert ajándék energia pedig újra felhasználható, vagyis működtethető vele a targonca.

Az energia tehát abszurd módon ugyan, ugyanakkor rendkívül ötletesen – ezért írtuk, hogy okosan – a konkrét munkavégzés során termelődik, akár egy futurisztikus űrhajó esetében valamiféle Sci-Fi filmből. Ez azonban nagyon is a valóság, amivel átlagosan 15 % üzemanyag takarítható meg, ami egyrészt a költségeket másrészt pedig a környezetet is kíméli. Nyilván minél több ilyen vagy egyéb hibrid targoncánk van annál több a spórolás is.

Mivel az energia a fékezések során keletkezik, így különösen jól használható, azokban az ágazatokban, vagy működési területeken, ahol gyakran van szükség a fékpedál lenyomására, ez lehet a teherautók be- és kirakodásától elkezdve az ital-nagykereskedésekig millió féle üzletág. Érdemeit tovább növeli, hogy az EU is támogatást biztosít az ilyen jellegű gépekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr577306394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása