Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

A raklapról

2015. július 02. - targonvic

shutterstock_144760591.jpg„Olyan buta vagy, mint a raklap” – kevés ennél pontatlanabb szólás létezik, a raklap egyáltalán nem buta, sőt! Tökéletesen illeszkedik egy targoncához, hibátlanul képes együtt dolgozni vele. Praktikus és a céljának tökéletesen megfelel, így a legnagyobb rosszindulattal sem lehet butának nevezni. A raklapokat a targoncákhoz alakították ki, így ha úgy tetszik maga is forradalmasította az anyagmozgatás művészetét.

Csak jóval később a targoncák mindennapi munkába állását követően jelentek meg az első raklapok a logisztikai piac színterén. A legismertebb és egyúttal legelterjedtebb raklaptípus az EUR csak az 1960-as években jelent meg, sikere azonban azóta töretlen. Jelenleg hozzávetőleg 350-500.000.000 EUR raklap van forgalomban világszerte. Zárójelbe jegyezzük meg, hogy egyesek szerint a targonca méretét igazították a raklaphoz és nem fordítva. A kérdést sajnos nehéz eldönteni, de mindenestre mi a targoncára tesszük le a voksot.

Egy jó minőségű raklapra akár 1000 kilógrammnyi súlyt is lehet pakolni, de ehhez kiváló minőségű fa kell legyen az alapanyag és bizony a tárolásra is oda kell figyelni. Nem csak az árút, de a raklapot is raktározni kell. Lehetőleg minél szárazabb helyen, hogy ne penészesedjen meg, mert a raklap legnagyobb ellensége bizony a penészgomba, ha nem figyelünk oda, megeszi a fát, a raklap pedig kettétörik.

A targoncavezető jelöltek egyik legnagyobb félelme nem a targonca vezetése, hanem az árú megmozgatása, pontosabban, hogy a raklapot megfelelő módon tudják megemelni. Nem kell megijedni a dologtól, ahogy említettük, a raklapot arra találták ki, hogy emelgessék, a közhiedelemmel ellentétben pedig kézügyesség sem kell hozzá. Aki fel tud húzni egy kesztyűt, vagy bele tudja dobni 1 méterről a papírgalacsint a szemetesbe az a raklappal is meg fog birkózni.

Természetesen egy targoncavezetői tanfolyamon ezt tanítják is, az OKJ-s képzés növendéke pedig addig gyakorolhat, amíg pakkra nem megy a dolog. Ne feledjük: egy profi targoncás akár egy 100 forintost is felemel a földről, persze, hogy egy kezdő elboldogul a méretes raklappal.

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr347584858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása