Targoncát vezetek

Targoncát vezetek

Munka előtti ellenőrzés

2015. június 15. - targonvic

shutterstock_205500586.jpg

Rendkívül kellemetlen érzés tud lenni, amikor az autónk lefullad az országút közepén és nem tudunk menni se előre se hátra, nos hasonlóan rossz, amikor a targoncánk mondja be az unalmas. Főleg akkor, ha mindez éppen egy munkafolyamat közepén történik. Nem csak kellemetlen, de adott esetben rendkívül balesetveszélyes tud lenni, ha például több mázsa súly elakad valahol félúton a levegőben.

Éppen ezért minden esetben, amikor elindítjuk a targoncát, ellenőrizni kell annak állapotát. Sokan hajlamosak elfeledkezni róla, pedig a munkahelyi fennakadások java elkerülhető lenne, ha ez nem így történne. A targoncák ellenőrzésekor mindig a gyártó előírásait kell követni, de azért vannak általánosságban is érvényes szabályok.

Első körben, ha nem benzines a targoncánk meg kell győződni az akkumulátorok állapotáról, hogy egyáltalán el tudunk-e indulni, vagy nem fog-e leállni az emelés kellős közepén. Aztán, akárcsak az autók esetében ellenőrizni kell a gumikat, ami itt kevésbé függ az évszakoktól, a végzett munkától azonban annál inkább. Ha olyan helyen működik a targonca, ahol például olajos lehet a padló, akkor ez különösen fontos.

Ha ezzel megvagyunk, akkor következnek a munkát végző szervek vizsgálatai, balesetvédelmi szempontból talán ez a legfontosabb. Mindenekelőtt az emelőrendszer állapotát kell alaposan megvizsgálni, hogy vannak-e törések, kopások, elkoszolódások stb. Aztán következnek a villák. Ebben az esetben is hasonlóképpen kell eljárni, vagyis megnézni, hogy található-e rajtuk repedés, hajlás, törés.

Ha beiratkozunk egy targoncavezetői tanfolyamra, akkor valószínűleg ilyet nem fogunk hallani, de ezek a legfontosabbak. Ami persze nem jelenti azt, hogy a többivel ne kellene törődjünk. Ilyen a fülke bukókeretének ellenőrzése, hogy megfelelően működik-e az ülés és biztonsági öv vagy a munkahengerek állapota és még hosszan lehetne folytatni a sort, egészen az emelőgépnapló ellenőrzéséig. Száz szónak is egy a vége, fontos, hogy a targoncát ellenőrizzük, mielőtt megkezdjük vele a munkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://targoncatvezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr587545508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása